Lørdagstrening - slag og spark
10.04.2010

Trening utenom det vanlige!

I dag var det helt nye utfordringer for aikidoutøverne i OSI og Sentrum aikido. «Slag og spark» sto på menyen, og instruktør var Kristian Sørensen, (og hjelpeinstruktør Olav) velvillig utlånt fra Tendo Oppsal Wado Ryu Karate. 22 av oss møtte opp entusiastiske til å lære tøffe angrepsteknikker, og ja.. selvfølgelig forsvar mot disse.

Det vi ikke visste var at en betydelig del av programmet besto i å «tåle å få bank»!

Det vil si.. vi lærte at det å spenne musklene for å ta imot et slag fungerer uhensiktsmessig. Resultatet blir stor motstand, og tilhørende smerte og skader. Ved å slappe av i musklene, vil musklene likevel fungere støtdempende på indre organer, men kraften spres og dempes av et større område. I tillegg skulle erfaring med å ta imot slag hindre at smerten distraherer en fra hensiktsmessige mottrekk.

Kampsport læres ikke ved teorileksjoner, og det var ingen vei utenom å stille kroppene våre til disposisjon for partnere som dengte løs på oss! Slå til komfortgrensa het det, men det var ikke godt å hindre at noen slag ble litt kraftigere også.. En pussig opplevelse det der..å stå med armene bak hodet og forsøke å puste rolig, mens noen med stor intensitet slår og sparker løs på stadig nye deler av kroppen.. For ikke å snakke om ørefiker i serie, som kun skulle besvares med smil.

Og vi ble godt trent i å slå og sparke også! Karateslagene skal i tråd med allerede kjente aikidoprinsipper komme fra hofta, og det samme skal sparkene. Kraften skal likevel rett mot offeret. Med slagputer foran mage og edlere deler var det bare å slippe aggresjonen løs. Og vi lærte selvfølgelig hvordan vi skulle treffe for ikke å skade egne føtter og knoker. Hvilken fryd å kunne bruke all sin kraft og denge løs på sine aikidolærere!

At det var kraft i slagene ble også demonstrert av at Kristian slo i stykker plankebiter med ett enkelt slag. Det ble spurt om noen andre ville prøve, og Odd tok utfordringen. Sannelig måtte ikke treet nok en gang vike for kraften...

Etter timen var det igjen gemyttligheter, med smoothie og badstu. Stig og HansO disket opp med bringebærbasert fløyelsdrikk, stemningen var god og kroppene våre fikk velfortjent hvile. Noen av oss gikk også videre og fortærte sushi og misosuppe.

Håper på flere karategjesteopptredener. Neste gang knuser vi murstein!!

22 på matta en lørdags formiddag

Ørefiker i serie


Kraften skal rett mot offeret

Tonje Larsen

Tusen takk til Kristian og Olav for treningen, Stig, HansO og Ida for glimrende smoothietiltak, HansO for filming, og Tonje for referatet! Her kan du lese hva vi gjorde uken etterpå.