Trening og gradering på Brandbu
13.04.2010

En tirsdags ettermiddag setter Ida, Beate og Tyr seg på Gjøvikbanen. Målet er Vestoppland Folkehøgskole og aikidofaglinjen som Dimitris Farmakidis leder der oppe.

OSI Aikido var Dimitris' første aikidoklubb, og klubbleder Jo Ring Giske har ofte vært på Brandbu for å holde treninger og graderinger. Denne gangen var vi tre generasjoner OSI som skulle ta turen. Samarbeidet kommer begge dojoene til gode, gjennom felles trening, kvalitetssikring, og som vi skulle erfare nok en gang, livlige og positive diskusjoner om alt som har med aikido å gjøre.

Vel framme blir vi godt mottatt av både elever og lærer. Vi rekker en kort prat med Dimitris over litt mat før vi skal trene. Dimitris og elevene har vært i Japan for bare noen uker siden, og har masse historier derfra. Bilen som kjører oss fra Jaren stasjon og til skolen er til og med utsmykket med en japansk talisman for økt trafikksikkerhet.Før gradering holder Tyr en kort treningsøkt. Fokus er på å klargjøre kropp og sinn til gradering. Hele økten blir dermed en slags oppvarming. Tyr poengterer å gjøre teknikkene langsomt og kontrollert, i håp om å skape en stemning som vil holde ut graderingen og motvirke stress. En annen ting som står sentralt er ukes rolle, som også glemmes fort under en gradering. Det er altfor lett å tenke at vi bare graderes når vi er tore. Vi jobber mye med gode grep og kontakten det gir.Etter å ha myket opp ryggen med kokyuho parøvelser går vi videre til hanmi handachi. Dette lar oss varme opp knærne, og samtidig få inn taisabaki med hele kroppen. Et siste poeng er å se hvor vi kaster partneren vår - er det plass? Er det trygt? Dette blir ekstra viktig under en gradering, hvor det er mange på matta, og tunnelsyn kan forekomme.Treningen avsluttes, og Dimitris organiserer kjapt graderingen. Det er mange fra andre linjer på skolen som kommer for å se på, med videokamera og fotoapparater. Salen fylles fort opp av tilskuere langs den ene kortveggen.Så er graderingen i gang. Dimitris har valgt å dele elevene i to grupper, siden det er over tjue som skal gradere. Som vanlig er det en grundig gradering på programmet. Elevene begynner med å vise individuelle øvelser som ukemi og unsoku (fotarbeid). Deretter skal det vises teknikk. Den første gruppen tas gjennom alle teknikker til 6.kyu og litt til. Den andre gruppen må også vise kutt med sverd (suburi). Nivået er godt og innsatsen upåklagelig.Noe av det mest positive å se for en tilreisende lærer er tilstedeværelse og omtanke på matta. Elevene utviser ikke bare godt samarbeid, men også en rosverdig årvåkenhet i forhold til kroppene i bevegelse rundt dem. Det er som om alle passer på hva som skjer og om de har klar bane til å kaste sin egen uke. Flere stopper egne kast eller omdirigerer. Selv om graderingen er teknisk utfordrende, med innslag av 2.kyu teknikker for de som skal opp til 5.kyu, er det ingen farlige situasjoner som oppstår underveis.Det er tydelig at både treningsmengde, instruksjon og dojoatmosfære er elementer som spiller sammen om å lage et trygt miljø for de som trener på Brandbu.Etter graderingen trekker Dimitris og Tyr seg tilbake for en kort samtale, før Dimitris leser opp resultatene. Det er absolutt hyggelig å se at elevene setter pris på en tilbakemelding og bekreftelse på arbeidet de har lagt ned i løpet av året.Før avreise rekker vi en lang samtale med Dimitris om aikido og ungdommen nå til dags, og mange andre tilstøtende temaer som kommer opp underveis. Vi sier oss godt fornøyde med dagen, og tar farvel med Dimitris og Brandbu til neste gang.


Graderingen er i gang


TS

Tusen takk til Dimitris for invitasjon, og elevene ved aikidolinja for god innsats på gradering! Her kan du lese hva vi gjorde i Oslo helgen etterpå.