Aikidoworkshop på Skolen for Samtidsdans
04.03.2011

Fredag fjerde mars holdt Tyr og Heikki Aikidoworkshop på Skolen for Samtidsdans. Dette var et initiativ fra min side, fordi jeg tenkte at samtidsdanserne kunne hente mye inspirasjon fra Aikido.


Workshopen startet med at jeg fortalte litt om min erfaring med Aikido, og da også i forhold til moderne dans. Etter det så vi et filmklipp av en oppvisning med Tada Hiroshi shihan, og da våknet fasinasjonen hos danserne.Tyr holdt en grundig oppvarming og lærte dansegjengen flere teknikker. Heikki var også til stede og gikk rundt og hjalp, spesielt med de vriene håndleddslåsene. Teknikkene shomen uchi iriminage og katatedori gyakuhanmi sumiotoshi ble benyttet som utgangspunkt for å utforske balansebrudd hos partner og stabilitet i egen kropp.Jeg har tidligere trent Aikido i en kort periode i OSI Aikido, og der begynte min prosess med å sammenlikne Aikido med dans og trekke ut relevant erfaring fra treningen. Det jeg tok med meg fra Aikido var bruken av energi, hvor energien kommer fra og kontakten med senteret og underlaget.Jeg kjente igjen både mykhet, økonomisert muskelbruk, skift av vekt og forståelse av tyngde og balanse fra dansen. Treningsmoral og treningsglede er også noen flotte erfaringer jeg tok med meg fra Aikidotrening.Danseformen som kan sammenliknes mest med Aikido heter kontaktimprovisasjon. Der handler det om å gi og ta vekt, som det også gjør i Aikido. Forskjellen ligger i intensjonen og resultatet. I kontaktimprovisasjon samarbeider man ofte mot et felles balansepunkt, mens i Aikidotrening samarbeider man for å finne balansen og bryte den. En av danserne kommenterte at "det pleier vi aldri å gjøre i dansetreningen vår, men det er jo ingen grunn til at vi ikke kan".Dagen ble en stor suksess, med mye læring og moro. Vi jobber til vanlig med kropp og bevegelse hele dagen på Skolen for Samtidsdans. Studentene var veldig flinke, men dette var en annen måte å bevege seg på, som tar tid å forstå. Flere studenter studerte Tyrs bevegelser og mente de så veldig fine og klare ut. Bevegelsene er veldig direkte og har tydelige retninger i rom, noe som gjør dem interessante fra et danseperspektiv.


Jeg snakker på vegne av hele Skolen for Samtidsdans når jeg sier tusen takk til Tyr som holdt en flott trening for oss og til Heikki som møtte opp som hjelper og fotograf.


Fokus og konsentrasjon


Tøying. Guro i fokus


Katrine og Viktoria finner balansen


Rachel og Ann Kristin liker kroppskontakt

Cathrine Helland Ouff

Tusen takk til Heikki for bilder og til Cathrine Helland Ouff for invitasjonen og referatet!
Bruk stemmen, bryt ut, vær fri!


Tempo og humør!