Aikido - en aktivitet utenom det vanlige

"Flagrende vide bukser i beste tradisjonelle japanske stil. Personer kastes metervis og ruller lydløst opp på beina igjen. Solide grasiøse bevegelser. Det er Aikido det dreier seg om. Flere angripere med blanke sverd, med skarpe kniver eller uten våpen håndteres tilsynelatende uten vansker av kvinner eller menn som har lært seg å utnytte de spesielle prinsippene i denne unike japanske kampkunsten."


Aikido er en morsom og givende måte å komme i form på, å lære seg selv å kjenne på, og å lære å utvikle harmoniske relasjoner mellom mennesker. Opprinnelig er Aikido en japansk selvforsvarsform utviklet av Morihei Ueshiba (1883-1969) som brukte hele sitt liv på å samle det beste fra århundrers samuraikultur. Aikido skiller seg fra andre kampkunster ved at en ikke går i konfrontasjon med angriperen. I stedet betrakter en angriperen som en partner, hvis energi en søker å møte og omforme fra konfrontasjon til positiv energi. Det sier seg selv at dette er et prinsipp som er nyttig å overføre til alle samfunnets og privatlivets situasjoner, og for folk som har trent en tid blir Aikido en fin rettsnor for hvordan å forholde seg i et stadig mer komplekst samfunn. Aikido er helt individuelt, og treningen kan anpasses slik at alle, uansett alder, kjønn og ferdighet kan trene sammen. Det finnes ingen konkurranse mellom utøverne. Treningen - og opplevelsen av øyeblikket her og nå - er et mål i seg selv der en stadig forsøker å sprenge sine egne grenser.

Det kanskje mest interessante ved Aikido er bruken av Ki. Dette er en energi som alt og alle har, men som vi hindrer på grunn av feil kroppsholdning, feil pust, nervøsitet og masse dårlige innlærte vaner. Hvem kjenner ikke styrken i grepet til et nyfødt barn eller dets rolige dype åndedrett - for ikke å snakke om balansen og styrken til en avslappet katt. Gjennom trening i Aikido kan hvem som helst gjenvinne og videreutvikle en slik energi, som ikke bare gjør en "uløftelig, ubøyelig og uveltelig", men som også gir overskudd til å takle problemer, sykdommer og utfordringer.

Bjørn Erik Olsen, 6. dan
Bjørn Eirik Olsen kaster Ruth Schukalla. Bildet er tatt i Tenshinkans første lokaler i Tollbugata ca. 1990, i forbindelse med et tosides oppslag i avisa Nationen.


Peace originates with the flow of things.
- Ueshiba Morihei, The Art of Peace