Hva er Aikido?

Aikido er en japansk kampkunst for deg som er mer interessert i å overvinne deg selv og utvide egne grenser, enn å slåss mot andre. Det finnes ingen konkurranse i Aikido. Siden målet er å bruke så lite rå styrke som mulig, så passer stilarten like godt for menn og kvinner i alle aldre. Aikido gir deg kondisjonstrening, smidighet, god holdning, fysisk og mental avspenning samt økt selvsikkerhet og ro i spente situasjoner. Sist, men ikke minst er det gøy!

Tankegrunnlaget

Hensikten med treningen er å utvikle en mentalitet og en kroppsføring som samspiller med omgivelsene. Den mest naturlige reaksjonen på et knyttneveslag vil være å gå unna og hindre videre konfrontasjon. Teknikkene har til hensikt å uskadeliggjøre uten å gjøre skade. Aikidoteknikker er basert på det første kontaktmomentet, og går ut på å lede kraften som møtes i en ufarlig retning. Som system er Aikido rent defensivt i sitt vesen.

Århundrer gamle tradisjoner

Japanerne levde i et føydalsamfunn helt til midten av forrige århundre. Da landet moderniserte og tok opp en vestlig livsstil, ble noe av den gamle krigerkunsten foredlet og tatt vare på. Aikido er en slik stilart, samlet i begynnelsen av vårt århundre. Aikido trenes i dag over hele verden.

Morihei Ueshiba (1883-1969), Aikidos grunnlegger Sokaku Takeda, Daito-ryu aiki-jujutsus grunnlegger Onisaburo Deguchi, Ueshibas spirituelle lærer
Morihei Ueshiba (1883-1969), aikidos grunnlegger Sokaku Takeda, Daito-ryu aiki-jujutsus grunnlegger Onisaburo Deguchi, Ueshibas spirituelle lærer

Vil du vite mer?

Her finner du en svært fyldig artikkel om Aikido. The Aikido Faq og Aikiweb er de definitive web-referansene. Den beste måten å finne ut hva Aikido dreier seg om er imidlertid å besøke oss og bli med på en trening!


When an opponent comes forward, move in and greet him; if he wants to pull back, send him on his way.
- Ueshiba Morihei, The Art of Peace