Noen Aikidopersonligheter

Her finner du litt informasjon om personer som har vært viktige for utviklingen av aikido som kampkunst, for aikidoens historie i Norge, samt sentrale personer i OSI Aikidos egen klubbhistorie.

Ueshiba, Morihei - "O Sensei" (1883-1969)

Grunnleggeren av Aikido. Ueshiba trente som liten både kenjutsu og flere former for jujutsu. Senere kom han i kontakt med Sokaku Takeda, som introduserte ham til Daito Ryu Aikijutsu. Ueshiba fikk etter relativt kort tid tillatelse til å undervise i denne kunsten. Basert på blant annet denne stilarten uviklet han fra ca. 1930 og frem til sin død det som i dag kalles Aikido. Betegnelsen Aikido ble først brukt i tiden rundt 2. verdenskrig.

Video fra 1935 her (Youtube)
Video fra 1969 her. (Youtube)

Ueshiba, Kisshomaru (1921-1999)

Sønn av grunnleggeren, og dermed den andre "doshu". Han begynte å trene med sin far ca 1937. Kisshomaru Ueshiba var utdannet i økonomi ved Waseda Universitetet. Han blir ofte kalt primus motor bak kampkunstens spredning og internasjonale popularitet.

Video fra 1962 her (Youtube)
Video fra 1974 her. (Youtube)

Ueshiba, Moriteru - "Doshu" (Født 1951)

Sønn av Kisshomaru Ueshiba. Nåværende leder for organisasjonen Aikikai. Besøkte Norge i 1997 i forbindelse med norsk Aikidos 20-årsjubileum, og igjen i 2007 for 30-årsjubileumet.


Video fra Norgesbesøk 15. juli 2007. Innslag om jubileumsleiren begynner etter ca. 11m 30s. (NRK Sportsrevyen)
Video fra 2009 her. (Youtube)

Suganuma, Morito - 8.dan Aikikai (Født 1942)

Leder for Aikikai i det vestlige Japan, og en av landets ledende Aikido-instruktører. Trente under grunnleggeren. Dro til Fukuoka i Kyushu i 1970 og startet mange treningssteder. Suganuma sensei er også en anerkjent kalligrafi-mester. Klubben har mottatt to kalligrafier fra Suganuma sensei. Han praktiserer også Zen-meditasjon og har skrevet bøker om den tilhørende filosofien. Suganuma sensei instruerer på sommerleiren til Norges Aikido Forbund hvert år.

Video fra 1986 her (Youtube)
Video fra 2009 her. (Youtube)

Kanetsuka, Minoru - 7.dan Aikikai, 2. dan Yoshinkan (Født 1939)

Teknisk direktør for BAF (British Aikido Federation) siden 1977 og teknisk ansvarlig for Aikido i Hellas, Nederland og Sør-Afrika. Kanetsuka sensei begynte å trene i stilarten Yoshinkan Aikido for grunnleggeren Shioda Gozo sensei samt Fujita sensei som student ved Takushoku universitetet i Tokyo. Etter å ha avsluttet utdannelsen dro han til Nepal, hvor han blant annet instruerte kongefamilien og politistyrkene. I 1972 kom Kanetsuka sensei til England som assistent for daværende teknisk direktør i BAF, Chiba sensei. Kanetsuka sensei er for tiden bosatt i London hvor han har sin egen dojo, Ryushinkan. Han instruerer på vinterleir hvert år i Oslo.

Video fra ca 1975 her (Youtube)
Video fra 1993 her. (Youtube)
Video fra 2007 her. (Youtube)

Olsen, Bjørn Eirik - 6.dan Aikikai (Født 1955)

En av de første som trente Aikido i Norge. Trente for Kanetsuka sensei i England i 1979 og senere intensivt hos Suganuma sensei i to år ved hans dojo i Fukuoka. Jobbet ved den kongelige norske ambassade i Tokyo i perioden 1991-1994, og trente både Aikido og Kashima Shinryu Kenjutsu for Inaba sensei. Leder for tiden dojoen Reimeikan i Tromsø. Her er en artikkel om ham fra 2006 i Dagens Næringsliv.

Video fra 2009 her. (Youtube)
Video fra 2009 her. (Youtube)

Sørensen, Birger - 5.dan Aikikai (Født 1955)

Grunnla Norges første Aikidoklubb i Tromsø høsten 1977. Startet å trene Judo for E. Hansen og G. Eldjarn i 1971. Dro i 1976 til London med mål om å trene Judo, endte i stedet opp med å trene Aikido på heltid for Kanetsuka shihan til 1977. Var dennes uke på helgekurs rundt om i England i denne perioden. Trente i tillegg Zazen under Fukuda sensei, samt Iaido. Ledet lenge dojoen Grenland Aikido i Skien, før han flyttet hovedfokuset av treningen sin til Oslo i 2008. Trener for tiden mest i Sentrum Aikidoklubb og OSI Aikido, og holder treningsleire for oss hvert semester.

Øiesvold, Siri - 1.dan Aikikai (Født 1959)

Var med på å opprette Oslos første aikidoklubb i 1982. Startet å trene for Birger Sørensen i Tromsø i november 1980. Ble Blindern Aikidoklubbs første hovedinstruktør ved oppstarten i 1982. Trente også i London for Kanetsuka sensei, i Manchester og i Trondheim.

Giske, Jo Ring - 4.dan Aikikai (Født 1965)

Startet med aikido i Blindern Aikidoklubb i januar 1985. Tok over som hovedinstruktør etter Siri Øiesvold. Er nå Fukushidoin og medlem i Norges Aikido Forbunds tekniske komite. Jo er teknisk ansvarlig for OSI Aikido, Sentrum Aikido, Fudoshinkan Hadeland Aikido og Fudoshinkan Hamar Aikido.

Takk til fotograf Paul Tvete, Tyr Steffensen og Heikki Sørum.
As soon as you concern yourself with the "good" and "bad" of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you.
- Ueshiba Morihei, The Art of Peace